Maaliskuun vierailijana:
Hanna Tähtinen

Olen Hanna Tähtinen ja valmistumassa tänä keväänä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi Turun yliopistosta. Pääaineenani on kotimainen kirjallisuus ja tällä hetkellä työskentelen aktiivisesti pro gradu -työni parissa. Työni käsittelee erästä suosikkikirjaani, Jukka Parkkisen lastenromaania Suvi Kinoksen seitsemän enoa.

Olen aina pitänyt lukemisesta ja kirjoittamisesta. Koen kirjoittamisen oivalliseksi tavaksi jäsentää omia ajatuksiani ja havaintojani ympäröivästä maailmasta. Koen kielen omaksi kodikseni. Se yhdistää minut luontoon, maailman ilmiöihin, nykyisiin ja menneisiin ihmisiin. Kielen kautta rakennan omaa tulevaisuuttani ja haaveitani – kerronnallistan omaa olemistani.
Juha Hurmeen sanoin: ”Lukeminen on tehokkainta treeniä, kun suunnistetaan ihmisiksi ja ihmisinä.” Opettajana haluan ohjata lapsia ja nuoria kohti kielen maailmaa – kirjoittamisen, lukemisen ja tarinoinnin taikaa!

Kesälukioseuran blogit

Maaliskuu 2015

Kohtaamisia ja keskustelua Kirjoittajakesälukiossa

Kävellessäni pitkin Turun katuja huomaan useita kevään merkkejä. Jäätelökioski on ilmestynyt Aurajoen rantaan, leskenlehdet nostavat arasti päitään hiekoitussepelin keskeltä ja aurinko hellii talvenkalpeita kasvoja. Nämä mainitut kevään merkit saavat minut ajattelemaan lähestyvää kesää ja sitä, mitä kaikkea se tuo tullessaan.

Olen tänä kesänä toistamiseen äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Turussa Kirjan talolla järjestettävässä Kirjoittajakesälukiossa. Kurssin aikana syvennyn yhdessä oppilaiden kanssa kirjallisuuden lajeihin ja niiden analyysiin. Käymme keskusteluja tekstien tulkinnallisuudesta ja luennan herättämistä ajatuksista. Välillä pysähdymme kirjoittamaan ajatuksiamme ylös, analyyttisiksi teksteiksi. Keräämme yhteen näkemyksiämme ja luomme ryhmänä käsityksiä kirjallisuudesta.

Oman kokemukseni valossa opiskelu Kirjoittajakesälukiossa eroaa tavallisesta lukio-opiskelusta jonkin verran. Kurssipäivät rakentuvat monimuotoisiksi niin sisältöjensä kuin opetusmenetelmiensä puolesta. Käytän itse opetusmateriaaleina paljon tuoreita kotimaisia novelleja ja runoja. Kevään mittaan olen kerännyt listaa kiinnostavista teksteistä, joiden kautta kirjallisuuden käsitteiden ja tulkinnallisuuden opettamiseen tulee itselleni tärkeä, ajankohtainen sävy. Opettajana koen tärkeäksi myös esitellä oppilaille uusia ja ajankohtaisia tekstejä, ja näin saada heidät kosketuksiin kirjallisuuskentän monimuotoisuuden kanssa. Oman kokemukseni mukaan elämyksellisyys ja lukemisesta nauttiminen ovat tärkeitä osana kaunokirjallisuuden käsittelyä.

Opettajana pyrin tarjoamaan oppilailleni välineitä kehittää omaa ajatteluaan, löytämään perusteluja omille näkemyksilleen ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja taitoja sanallistaa omat ajatuksensa tekstin muotoon. Kuka tahansa voi esittää näkemyksiä luetuista teksteistä, mutta taidokkuutta on se, miten nuo hajanaiset näkemykset saa koottua selkeäksi, johdonmukaiseksi tekstiksi. Pidän itse valtavasti keskusteluista oppilaiden kanssa. Keskustelujen ja yhteisten pohdintojen kautta minulle opettajana saattaa avautua jokin täysin uusi näkökulma, jota en itse olisi tullut lainkaan ajatelleeksi. Se tekee opettamisesta ja inspiroivaa!

Katselen kiinnostavista novelli- ja runokokoelmista keräämääni listaa ja hymy hiipii kasvoilleni. Näiden tekstien, auringonpaisteen ja hyvän porukan kanssa ensi kesän Kirjoittajakesälukiosta on tulossa varmasti mieleenpainuva kokemus!

Tule mukaan kirjoittamaan ja kokemaan!

äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja